Doğru Yaşa, Doğru İçerik
Çocukların izleyebilecekler, okuyabilecekleri ve oynayabilecekleri içerikleri değerlendiriyor, Ebeveynlere ve bu alanda çalışan uzmanlara rehber olmayı hedefliyoruz.
Giderek dijitalleşen dünyamızda, çocuklarımızın ne gibi içeriklerle karşılaştığını seçemez hale geldik. Dahası, kendi elimizle seçtiğimiz içeriklerin hangi yaş için uygun olduğunu bilmeden çocuklarımızın önüne koymaya başladık. Tüketilmek için üretilen, hiçbir katma değeri olmayan içerikler, zararlı içerikler ve yararlı olanlar iç içe karşılarına çıkıyor.
Çocuk İçin İçerik Derneği 2017 yılının Eylül ayında bu karmaşayı engellemek için, ebeveyn ve eğitimcilerin hangi içeriklerin hangi yaşa uygun olduğunu öğrenebilecekleri, bu konuda kendilerini geliştirip etraflarındaki ebeveynleri de bilinçlendirebilecekleri bir platform oluşturmak amacıyla kuruldu. www.cocukicinicerik.com web sitesi işte bu amacın ürünü.
Şubat 2018 tarihinde ilk Genel Kurulu’nu yapan Çocuk İçin İçerik Derneği’nin kurucuları arasında akademisyenler, içerik editörleri, psikologlar ve eğitimciler vardır.
Amacımız, büyük bir kafa karışıklığı ve hatta cahillik bulunan “hangi içerikler çocuğuma uygun?” sorusuna net, anlaşılır bir şekilde cevap verecek bir sistem oluşturmak ve bu sistemle incelenmiş dijital oyun, kitap, film, uygulama ve internet yayıncılarının hangi yaş aralığındaki çocuklara uygun olduğunu net bir şekilde ebeveyn ve eğitimcilere aktarmak.
Yurtdışında ESRB, PEGI ve CERO gibi benzer değerlendirme sistemleri oyunların sadece negatif yanlarını değerlendirmeye alırken, ÇİÇEK kısaltmasıyla andığımız Çocuk İçin İçerik değerlendirme sistemi, içeriklerin pozitif yanlarını da dikkate alarak daha hakkaniyetli bir içerik değerlendirmesi yapmaktadır.
Çocuk İçin İçerik Derneği olarak, çocuklar için üretilen, çocuklara hitap edebilecek ve çocukların maruz kalabileceği film, kitap, dijital oyun gibi içerikleri, tarafsız ve bağımsız olarak değerlendiriyoruz.
Ayrıntılı BilgiBirlikte çalıştığımız uzman psikolog ve profesyonellerin değerlendirmelerini editör bir kadronun iş birliğinde çocuk gelişimi özelliklerini dikkate alarak ve akademik araştırmalara dayanarak yaptıkları değerlendirmeleri sunuyoruz.
Bir içeriği değerlendirirken kullanıcıya sunduğu sakıncalı içeriklere, verdiği bilgilere ve kazanımlarına göre uygun olduğu yaş grubunu belirliyoruz. Hangi içeriğin hangi yaş grubuna uygun, hangi yaş grubu için sakıncalı olduğuna karar verirken akademik araştırmaları ve kültürel değerleri/farklılıkları göz önünde bulunduruyoruz.
Değerlendirmelerimizde ailelerin çocuklarıyla konuşmaları gerekebilecek konuları da not düşüyoruz. Yaptığımız her değerlendirmede her ailenin ve çocuğun birbirinden farklı olduğunu biliyoruz ve değerlendirmelerimizi bir rehber niteliğinde görüyoruz.
Değerlendirmelerimizde içeriğin bir özetini sunduktan sonra, sakıncalı olabilecek içerikleri maddeler halinde belirtip açıklıyoruz. Bununla birlikte içeriğin kazandırmaya çalıştığı değerleri, eğitimsel öğeleri ve kültürel hassasiyete sebebiyet verebilecek detayları da aktarıyoruz. Son olarak tüm sakıncalı içerik ve kazanımları birlikte hesaplayıp bir yaş sınırı belirliyoruz.